Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 2124

Dodano:

Odsłon: 1138

Gołąbki - potrawa, która ma zapewne wielu wielbicieli i ja zdecydowanie należę do tego grona. Danie jednak jest czasochłonne i wymaga dużego nakładu pracy, więc nie zawsze mamy czas, aby je przygotować. Alternatywą dla gołąbków może być zupa gołąbkowa. Przepisów na nią jest mnóstwo, bo każda gospodyni gołąbki doprawia inaczej. Zapraszam Was na swoją wersję tej potrawy. Zupa jest gęsta, rozgrzewająca, sycąca i zaskakująco pyszna. Smak gołąbków oczywiście został zachowany, jedynie tekstura dania znacznie się zmieniła. Zupa idealna na jesienno-zimowe chłody.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • 1/2 główki włoskiej kapusty
  • 100 g ryżu paraboiled
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • pieprz czarny i sól
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę włoską szatkujemy lub kroimy w większą kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w małą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor.

  2. Następnie dodajemy kapustę, marchewkę i mieszając chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie do gotującej się zupy dodajemy ryż i gotujemy kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.

    Notes

    - zupa po jakimś czasie gęstnieje. Można wtedy dolać bulionu i ponownie zagotować

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń