Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 8083

Dodano:

Odsłon: 5905

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 10 średnich dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża marchewka z ugotowanego bulionu
  • parę liści bazylii
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na nią pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do nich pomidory, smażymy wszystko na wolnym ogniu około 10 minut. Do bulionu wlewamy podsmażone pomidory, gotujemy około 15 minut. Do blendera wrzucamy zupę i marchewkę, miksujemy na gładki krem. Przelewamy z powrotem do garnka. Jeżeli zupa wyszła za rzadka, gotujemy ją tak długo bez pokrywki, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję - chodzi o to żeby była gęsta, ale nie z bardzo. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy i dodajemy do niej porwane liście bazylii. Ryż wsypujemy na talerze, wlewamy zupę, dodajemy 1 łyżkę jogurtu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń