Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z botwinki z ziemniakami

Zupa z botwinki z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 420 Ocena: 7867

Dodano:

Odsłon: 1864

Zupa z botwinki z ziemniakami

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • pęczek botwinki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki poszatkowanych ulubionych ziół (ja użyłam natki pietruszki i koperku)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Liście i łodygi (i ewentualnie buraczki) botwinki dokładnie myjemy, siekamy, wrzucamy na patelnię z masłem, smażymy jakieś 2 minuty (jeżeli macie obawy, że liście botwinki będą finalnie rozgotowane, dodajcie je do zupy, surowe, dopiero pod koniec gotowania ziemniaków). Po tym czasie dodajemy rozdrobniony czosnek i ziemniaki, smażymy minutę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem, do miękkości ziemniaków. Na koniec, zupę doprawiamy octem, cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, zabielamy śmietaną i dodajemy zioła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń