Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z brukselki

Zupa z brukselki

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3647

Dodano:

Odsłon: 441

Smaczna i łatwa do przygotowania zupa z brukselki. Zupa jest lekka i dodaje energii, której wiosną potrzebujemy najwięcej.

Składniki

  • Brukselka świeża lub mrożona 450 g
  • Marchewka 1 szt.
  • Korzeń selera 50 - 100 g
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Ziemniaki 2 szt. (średnie)
  • Makaron drobny 30 - 50 g
  • Imbir 1/2 łyżeczki
  • Biały pieprz 1 łyżeczka
  • Kminek 1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn mielony 1/3 łyżeczki
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Ziele angielskie 4 ziarenka
  • Natka pietruszki świeża lub suszona 1 łyżeczka
  • Majeranek 1 łyżka
  • Śmietana 100 ml
  • Sól do smaku
  • Masło klarowane do smażenia 1 - 2 łyżki
  • Składniki na 3 litry zupy.
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do gotującej się wody wrzucić obrane i drobno pokrojone warzywa (marchewka, seler, ziemniaki), dodać listek laurowy i ziele angielskie.

  2. Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić, podsmażyć na maśle klarowanym i dodać do zupy razem z masłem. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.

  3. Dodać do zupy rozmaryn, majeranek, imbir, kminek, suszoną natkę pietruszki (świeżą dodać razem ze śmietaną) i brukselkę. Gotować około 5 - 7 minut (brukselka nie powinna być mocno rozgotowana), po czym dodać makaron i gotować do miękkości makaronu.

  4. Pod koniec wlać śmietanę zahartowaną gorącym płynem z garnka, przyprawić pieprzem i solą do smaku, zagotować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń