Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z kapusty włoskiej

Zupa z kapusty włoskiej

Autor: PysiaGotuje

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 2390

Dodano: 20.02.2018

Odsłon: 1318

Często zdarza się, że z przygotowywania jakiegoś obiadu, zostaje nam niewykorzystany składnik. Tak też było u mnie :) Szukałam sposobu na wykorzystanie kapusty włoskiej i tym sposobem powstała ta zupa. Efekt finalny był naprawdę dużym zaskoczeniem, gdyż niewielkie dodatki w postaci chipsów z boczku, krążków cebuli, odrobiny śmietany i kopru, idealnie dopełniły całości. Jeśli zdarzy się, że będziesz mieć niewykorzystany kawał włoskiej kapusty, koniecznie spróbuj tej zupy!

Składniki

  • 0,5 główki kapusty włoskiej
  • 1 duża marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 litry bulionu
  • Dodatkowo:
  • 1 duża czerwona cebula
  • kawałek boczku wędzonego lub parzonego - można także użyć już pokrojonego w cienkie plastry
  • koperek
  • śmietana gęsta 18%
  • 3-4 łyżki mąki i przegotowana zimna woda do przygotowania zasmażki
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać i opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i wszystko wrzucić do garnka. Całość zalać bulionem, gotować na niewielkim ogniu.

    Kapustę poszatkować, dorzucić do bulionu. Gotować do momentu, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.

  2. Boczek pokroić w cienkie plastry, układać na rozgrzanej patelni. Smażyć do czasu, aż boczek ładnie się wytopi, nabierze rumianego koloru i chrupkości.

    Gotowe chipsy układać na ręczniku papierowym.

  3. Cebulę kroimy w krążki, smażymy na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Z tego samego tłuszczu sporządzamy zasmażkę - mąkę zrumienić na tłuszczu, zalać wodą i dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek.

    Zasmażkę dodać do zupy według uznania - w zależności jaką gęstość zupy chcemy uzyskać. Całość doprawić solą i pieprzem, porcjować na talerze. Do każdej porcji dodać odrobinę śmietany, chipsy z boczku, krążki cebuli i posypać koprem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń