Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowe burgery ze schabowym i grzybkami leśnymi

Przepis dnia 2019-10-19
Domowe burgery ze schabowym i grzybkami leśnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 229

Dodano:

Odsłon: 1718

To typowe danie z serii "slow food". Świetnie się sprawdzi, gdy zostaną Wam kotlety schabowe lub też inny rodzaj mięsa z obiadu. Miękkie, puszyste i maślane bułeczki wspaniale kontrastują ze smakiem świeżych warzyw, sosem czosnkowym i awokado. Do tego podałam duszone na maśle leśne grzybki - głównie prawdziwki i podgrzybki z majerankiem. Może nie jest to danie light, ale zapewniam - ilość endorfin, która się wydziela przy konsumpcji sprawia, że kalorie zupełnie przestają mieć znaczenie:).

Składniki

  • Mąka - najlepiej semolina, ale może być zwykła pszenna - ok. 600-700 g.
  • Pół kostki roztopionego, ostudzonego masła
  • Szklanka ciepłego mleka
  • 25 g. drożdży
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli
  • Garść pistacji
  • 1 Jajko
  • Kotlet schabowy lub inny rodzaj mięsa
  • Jogurt naturalny
  • Ząbek czosnku
  • Pomidor
  • Awokado
  • Papryka
  • Cebula
  • Grzyby leśne - wedle uznania
  • Masło do duszenia grzybków
  • Łyżeczka soli
  • Majeranek
  • Mozzarella
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczemy bułeczki:

    Najpierw robimy zaczyn: pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, drożdże, cukier mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy resztę mąki, sól, roztopione masło i żółtko i wyrabiamy ciasto. Jak ciasto odchodzi od rąk, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

    Po tym czasie, formujemy bułeczki. Układamy je na papierze do pieczenia na blaszce, smarujemy białkiem i posypujemy wierzch rozdrobnionymi pistacjami. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

    Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut aż będą rumiane.

  2. Dusimy grzybki na maśle (30 minut)- przyprawiamy solą i majerankiem.

    Przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy jogurt z wyciśniętym ząbkiem czosnku, dodajemy trochę soli i cukru. Możemy wkroić papryczkę chilli.

  3. Robimy burgery:

    Przekrajamy bułki na pół. Smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy kotleta schabowego, pomidora, cebulę, awokado, rukolę i paprykę. Polewamy sosem czosnkowym i pomidorowym. Na wierzch kładziemy solidny plaster mozzarelli. Gdy przykryjemy całość ciepłą bułką, ser powinien się roztopić.

    Serwujemy z grzybkami. Polecam do tego lampkę dobrego wytrawnego czerwonego wina.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń