Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz z warzywami

Dorsz z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4820

Dodano:

Odsłon: 4936

Lekki, zdrowe i bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam je szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie i dzieciom.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć pieprzem cytrynowym i solą (jeśli pieprz nie zawiera soli). Przyprawioną rybę odstawić na co najmniej godzinę.
    Rybę obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu, po 1 - 2 minuty z każdej strony.

  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na paseczki zbliżone wielkością do startej marchewki.
    Cebulę obrać i pokroić w pióra zbliżone wielkością do pokrojonej papryki

  3. Cebulę chwilę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać marchewkę, paprykę, podlać wodą, dusić do miękkości warzyw i odparowania wody. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

  4. Wyłożyć dorsza na talerz i przykryć warstwą warzyw. Taki dorsz jest bardzo delikatny w smaku, nie polecam zbyt mocnego przyprawiania pieprzem, gdyż nie będzie wyczuwalny smak dorsza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń