Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 36
Dodano: 04.03.2021
Odsłon: 273
5-6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Marchew, pietruszkę, seler i por pokrój w większe kawałki, tak aby potem było łatwiej je zblendować. Umieść je wysokim garnku. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz sól, pieprz czarny i ziołowy, paprykę słodką i ostrą, sos sojowy, kurkumę, czosnek granulowany. Zalej dwoma litrami wody i gotuj powoli pod przykryciem, aż warzywa zrobią się al dente.
Posiekaj cebulę w kosteczkę. W większym rondelku rozgrzej trochę oleju i zeszklij na nim cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodaj passatę, pomidory w puszce, suszone pomidory w płatkach oraz bazylię. Zamieszaj wszystko dokładnie, przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 30 minut, mieszając co jakiś czas.
Po 30 minutach duszenia passaty oraz pomidorów, dodaj do nich ugotowane wcześniej warzywa al dente. Aby krem nie był zbyt gęsty, dolej ok. 3/4 szklanki wywaru z warzyw. Zblenduj wszystko na gładką masę.
Dno naczynia żaroodpornego wyłóż połową kremu pomidorowego.
Ułóż umyte i oczyszczone polędwice z dorsza.
Polędwice zalej pozostałą częścią kremu pomidorowego. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. godzinę. Rybę z kremem można podać jako indywidualne danie, lub też jako dodatek do ryżu, kaszy albo ziemniaków.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 05 marcaZgłoś do usunięcia
Pyszotka:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Dariusz-D 04 marcaZgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawy przepis. Gratuluje :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz