Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz zapiekany w kremie pomidorowym

Dorsz zapiekany w kremie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 273

Polędwice z dorsza zapiekane w kremie pomidorowym. Soczyste i aromatyczne. Idealne na szybki obiad.

Składniki

  • Polędwice z dorsza 6 szt. (ok. 1 kg)
  • Marchew 2 szt.
  • Korzeń pietruszki 1/2 szt.
  • Seler korzeń 1/4 szt.
  • Por 1/4 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Passata pomidorowa 300 ml
  • Pomidory krojone bez skórki 1 puszka
  • Sól pół łyżeczki
  • Pieprz ziołowy pół łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony pół łyżeczki
  • Papryka słodka mielona pół łyżeczki
  • Papryka ostra mielona pół łyżeczki
  • Sos sojowy 2 łyżeczki
  • Kurkuma pół łyżeczki
  • Czosnek granulowany pól łyżeczki
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Suszone pomidory w płatkach 1 łyżka
  • Liści laurowy 2 szt.
  • Ziele angielskie 6 szt.
  • Olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dorsz zapiekany w kremie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę, seler i por pokrój w większe kawałki, tak aby potem było łatwiej je zblendować. Umieść je wysokim garnku. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz sól, pieprz czarny i ziołowy, paprykę słodką i ostrą, sos sojowy, kurkumę, czosnek granulowany. Zalej dwoma litrami wody i gotuj powoli pod przykryciem, aż warzywa zrobią się al dente.

  2. Posiekaj cebulę w kosteczkę. W większym rondelku rozgrzej trochę oleju i zeszklij na nim cebulę.

  3. Do zeszklonej cebuli dodaj passatę, pomidory w puszce, suszone pomidory w płatkach oraz bazylię. Zamieszaj wszystko dokładnie, przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 30 minut, mieszając co jakiś czas.

  4. Po 30 minutach duszenia passaty oraz pomidorów, dodaj do nich ugotowane wcześniej warzywa al dente. Aby krem nie był zbyt gęsty, dolej ok. 3/4 szklanki wywaru z warzyw. Zblenduj wszystko na gładką masę.

  5. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż połową kremu pomidorowego.

  6. Ułóż umyte i oczyszczone polędwice z dorsza.

  7. Polędwice zalej pozostałą częścią kremu pomidorowego. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. godzinę. Rybę z kremem można podać jako indywidualne danie, lub też jako dodatek do ryżu, kaszy albo ziemniaków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń