Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowe Rolady z Pieczarkami i Serem.

Drobiowe Rolady z Pieczarkami i Serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 491 Ocena: 8907

Dodano:

Odsłon: 5142

Pieczarki i ciągnący się ser,a do tego delikatne mięsko drobiowe,uwielbiam takie obiadki.

Składniki

  • 4 szt.duże
  • ok.600 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • czerstwa bułka
  • 1 szkl.mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • garść majeranku
  • ulubiona przyprawa do mięsa mielonego
  • Nadzienie:
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 150 g żółtego sera
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • jajko L
  • parę łyżek mąki pszennej
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czerstwą bułkę zalać mlekiem.
    Piersi z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić w grubszą kostkę i zmielić,przełożyć do miski,wrzucić bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka,wyrobić ręką,wbić jajko,wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz wszystkie przyprawy,ponownie wyrobić ręką do jednolitej masy.
    Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki,cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę,zeszklić na odrobinie oleju,wrzucić pieczarki i smażyć na średnim ogniu do momentu odparowania wody,przyprawić solą i pieprzem,zdjąć z ognia,gdy przestygną wrzucić natkę pietruszki,oraz starty na tarce żółty ser,dokładnie wymieszać i nadzienie gotowe.

  2. Rozwinąć folię spożywczą,nałożyć solidną porcję mięsa,rozsmarować w prostokąt(nie podaję tu rozm.każdy robi pod siebie u mnie akurat 4 solidne rolady ;-)),na gr.4-5 mm,nałożyć 2 łyżki farszu,

  3. zrolować,uciąć folię i zawinąć boki jak cukierek.
    Tak zawinięte rolady włożyć na jakiś czas do zamrażalnika,

  4. następnie odwinąć z folii i obtoczyć w mące,roztrzepanym jajku z solą i pieprzem i w bułce tartej.
    Smażymy na patelni z olejem,na średnim ogniu z obu stron na złoto,najlepiej pod przykryciem.

  5. Podawać z ulubionymi dodatkami.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń