Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z mięsem mielonym, takie jak robi mama :D
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2138
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 11339
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 110
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2138
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 11339
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 110
Składniki
Ryż zagotować w dwóch szkalnkach wody i zostawić pod przykryciem (ma wchłonąć wodę ). Cebulę podsmażyć na złoto. Mięso wymieszać z ryżem, cebulką, jajkiem, przyprawić do smaku.
Wykroić głąb z kapusty lub przynajmniej naciąć aby liście się łatwo wyciągały. Do dużego garnka włożyć kapustę, zagotować, a następnie zostawić na małym ogniu i pojedynczo obrywać z niej sparzone liście.
Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty. W liściach zawijać nadzienie jak roladki i układać na sitku do gotowania, kratce, w ostateczności na odwróconym talerzu.
Gołąbki muszą być ułożone bardzo ciasno, żeby się nie rozpadały podczas gotowania. Jeżeli gołąbków jest dużo można je układać piętrowo. Górę przykryć liśćmi kapusty. Zagotować a następnie zostawić na małym ogniu na 1,5-2 godziny. (Do miękkości liści).
Można podawać z ziemniakami, chlebem, w sosie pomidorowym lub suche.
Sos pomidorowy: Pomidory ze słoika/puszki zagotowuję, miksuję dodaję pieprz, sól i zioła prowansalskie. Zabielam śmietaną. W sezonie robię sos ze świeżych pomidorów.