Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafior gotowany w sosie pomidorowym

Kalafior gotowany w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9657

Dodano:

Odsłon: 10220

Kalafior gotowany w sosie pomidorowym

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • garść jabłuszek kaparowych
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalafior musi być gotowany w rondlu o takiej średnicy, żeby po włożeniu do niego kalafiora pozostało jakieś 2 cm wolnego miejsca (od ścianek), wtedy mamy pewność, że się dobrze ugotuje. Ja zrobiłam dokładnie tak jak było napisane w przepisie i faktycznie cały pięknie się ugotował. Pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy w rondlu do zrumienienia, dodajemy pomidory (można je lekko zmiażdżyć widelcem), wodę, oliwki, jabłuszka kaparowe, oregano, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Do rondla wkładamy kalafiora - wciskamy go w sos, przykrywamy pokrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu około godziny. Przed podaniem posypujemy natką.
    Przepis - Jamie Oliver.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń