Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy Ptasie Mleko.

Klopsy Ptasie Mleko.

Autor:

Przepisów i artykułów: 501 Ocena: 9215

Dodano:

Odsłon: 627

Smaczne i soczyste klopsy,dobrze nadziane,nadają się na obiad jak i również na święta.

Składniki

  • 7 szt.
  • 600 g mielonego
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubiona przyprawa do mielonego
  • Farsz:
  • 3 ugotowane jajka na twardo
  • 100 g sera
  • 50 g miękkiego masła
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej pietruszki
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • mąka pszenna i bułka tarta
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo.
    Mięso mielone przekładamy do miski,wsypujemy przyprawy,wbijamy jajko,przeciskamy przez praskę czosnek,ścieramy na tarce na małych oczkach cebulę,wedle uznania do smaku,wyrabiamy mięso ręką i odstawiamy do lodówki na 20 min.

  2. Jajka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub można użyć krajacza do warzyw,ser ścieramy na tarce,koperek i pietruszkę siekamy drobno i wrzucamy do farszu,dokładnie mieszamy wszystko i wrzucamy miękkie masło,wszystko razem mieszamy i formujemy w rękach owalne klopsiki,gotowe wkładamy do zamrażalnika na 20 min.żeby ściągnęły.

  3. Następnie wyjmujemy mielone z lodówki,odrywamy kawałki jak na klopsy i spłaszczamy na dłoni,na środku umieszczamy farsz jajeczny wyjęty z zamrażalnika,i zlepiamy tak,aby zakryć cały farsz,formujemy w rękach zgrabne klopsiki,które obtaczamy w mące ,następnie w rozbełtanym jajku z mlekiem i na końcu w bułce tartej.

  4. Tak przygotowane klopsy podsmażamy na patelni z olejem,z każdej strony i przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia,

  5. Podajemy z ulubionymi dodatkami do obiadu,zimne są smaczne na chleb,można normalnie kroić w plastry,nadają się również na wielkanocny stół.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń