Dania główne Przepis na:
Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem


Przepisów i artykułów: 369 Ocena: 3066
Dodano: 17.04.2018
Odsłon: 1988
Składniki
- Ciasto kruche:
- 300 g pszennej mąki
- 50 g maki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 150 g cukru
- 3 duże żółtka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 1 kg rabarbaru
- 200 g marcepanu
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Ciasto kruche
Oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka, cukier, pastę z wanilii i szczyptę soli. Szybko zagniatamy kruche ciasto i formujemy kulę. Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części łączymy razem. Tak podzielone ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
-
Nadzienie
Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Formę o wymiarach 33 x 23 wykładamy papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wykładamy dno blachy łącznie z bokami. Na ciasto układamy pokrojony w cienkie plastry marcepan. Na marcepan wykładamy pokrojony rabarbar i zawijamy brzegi ciasta.
Na wierzch ścieramy pozostałą część kruchego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien być lekko rumiany. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Komentarze do przepisu (8)

ErJot 18 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Apetyczne ciasto:) Rabarbar rośnie na ogrodzie ale niestety jeszcze trochę mały:(1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 17 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam i już nie mogę się doczekać na rabarbar..pyszne ciasto:) Odpowiedzi: 4 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 17 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Jak czytam "rabarbar", to od razu mi się babcine wypieki sprzed lat przypominają ;)Pyszne to było i Twoje bardzo przypomina mi, to co jadłem będąc pięknym i młodym ... teraz już tylko pięknym xD Odpowiedzi: 1 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz