Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z pikantną wołowiną pod beszamelem

Naleśniki z pikantną wołowiną pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 887

Dodano:

Odsłon: 4551

Wspaniały pomysł na obiad lub kolację z przyjaciółmi. Alternatywa dla meksykańskiej tortilli. Równie pyszny, pikantno-słodki mój pomysł na przełamanie nudy w kuchni i zaserwowanie kolorowego, niebanalnego dania. Fuzja smaku i aromatu:)

Składniki

  • Wołowina - ja użyłam udziec ok. 1 kg
  • Marynata: oliwa,
  • papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • sos sojowy
  • świeże zioła (ja użyłam majeranku, mięty, rozmarynu i bazylii)
  • sól
  • imbir (świeży lub suszony)
  • Naleśniki - 8 sztuk
  • Pomidory malinowe - 4 szt.
  • Sos beszamelowy: 1/3 kostki masła, łyżka mąki, mleko, sól, gałka muszkatołowa
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • Kapary w zalewie - opcjonalnie
  • Pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Naleśniki z pikantną wołowiną pod beszamelem

Przygotowanie

  1. Najdłużej zajmuje przygotowanie wołowiny. Przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę, wyciśnięty czosnek, miód, musztardę, sos sojowy, sol, zioła i zamarynuj w niej mięso.


    Włóż całość do żeliwnego garnka. Dodaj jabłko, cebulę, paprykę i kapary. Nakryj pokrywką. wstaw do rozgrzanego piekarnika na temperaturę 180 stopni. Po pół godzinie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze ok. 1,5 godziny, podlewając mięso sosem z pieczeni. Możesz dodać kilka łyżek wody.


  2. Jak mięso zmięknie, pokrój je na małe kawałki, wymieszaj dokładnie z sosem i dodaj pokrojone w kostkę pomidory obrane ze skórki. Podlej czerwonym wytrawnym winem (ok. pół szklanki) iduś jeszcze chwilę pod przykryciem aż smaki się połączą.

  3. Na spód każdego naleśnika ułóż farsz z wołowiny. Zwiń i ułóż naleśniki w naczyniu do zapiekania. Polej na wierzchu podsmażonymi z czosnkiem i solą pomidorami.

  4. Zrób beszamel: rozpuść w rondelku mało, dodaj łyżkę mąki, mieszaj powoli dolewając mleko aż masa zgęstnieje i przyjmie konsystencję sosu. Dodaj sól i gałkę muszkatołową.

    Polej sosem naleśniki, posyp świeżymi ziołami.

  5. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.

  6. Na koniec najprzyjemniejsza część: konsumpcja:)….

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń