Do góry

Dania główne Przepis na:

Perliczka pieczona z pomarańczą, groszkiem cukrowym, gruszką i pieczarkami brunatnymi

Perliczka pieczona z pomarańczą, groszkiem cukrowym, gruszką i pieczarkami brunatnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 243

Dodano:

Odsłon: 78

Mięso perliczki jest niezwykle smaczne, zdrowe i delikatne. Przedstawiam mój przepis autorski na pieczeń z perliczki. Połączenie słodyczy pomarańczy i gruszki, aromat groszku cukrowego świetnie koreluje z akcentem pieczarek i cebulki. Kolorowo, wytwornie i wyjątkowo wybornie.

Składniki

  • 1 perliczka
  • 1 gruszka
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek brunatnych
  • Garść groszku cukrowego
  • Ząbek czosnku
  • Sól
  • Majeranek
  • Rozmaryn świeży lub suszony
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • Płatki chilli
  • Pietruszka świeża
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nacieramy perliczkę czosnkiem. Wkładamy do naczynia do pieczenia i obkładamy cebulą, pieczarkami, groszkiem cukrowym, gruszką i pomarańczą.

  2. Mieszamy olej z solą, majerankiem, rozmarynem, chilli i czosnkiem.

  3. Marynatą nacieramy perliczkę i zostawiamy na ok. godziny.

  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy perliczkę. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach, potem zmniejszmy temperaturę do 160 stopni pod przykryciem. Ostatnie 20 minut pieczemy bez przykrycia żeby mięso się zarumieniło. W czasie pieczenia podlewamy bulionem warzywnym.

    Tak upieczoną perliczkę zaserwowałam z kaszą bulgur i komosą oraz sałatką z jarmużu i pomidorów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 4 dni temu Perlica jest przepyszna a w towarzystwie warzyw to poezja!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń