Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z truskawkami.

Pierogi z truskawkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 11563

Dodano:

Odsłon: 183

Najlepiej smakują w sezonie truskawkowym, szczególnie dzieci mają słabość do takich dań, wiem co mówię, bo najmłodszy w rodzinie często o nie prosi. Polane śmietaną lub jogurtem, smakują wybornie. Nie każdy lubi pierogi na słodko, jednak ja również mam do nich słabość. Często przygotowuje większą ilość i mrożę na później, kiedy nas najdzie ochota wyciągam z zamrażalnika i tylko wrzucam na wrzątek, chwila moment i gotowe.

Składniki

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej wrocławkiej typ 500
  • szczypta soli
  • 300 ml wrzącej wody
  • 1/4 szkl.oleju
  • Nadzienie:
  • 500 g truskawek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z truskawkami.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, dać sól, wlać olej i gorącą wodę, następnie wyrobić ciasto, ja wspomagam się mikserem, ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do misy miksera. Tak przygotowane ciasto odstawić na 15 min. żeby odpoczęło, z takim ciastem znacznie lepiej się pracuje. Miskę przykryć ściereczką, żeby ciasto nie obsychało.
    Truskawki obrać z szypułek, dokładnie wymyć na durszlaku i pokroić na mniejsze kawałki.
    Ciasto rozwałkować na cienki placek, na delikatnie podsypanym mąką blacie i wykrawać kubkiem krążki, na każdy krążek nałożyć po parę kawałków truskawek tak, aby pierożki swobodnie można było zlepiać.
    Tak przygotowane pierożki odkładać na ściereczkę i przykryć drugą, żeby nie obsychały do czasu do gotowania.
    Pierogi wrzucać partiami na osoloną i wrzącą wodę, gotować ok. 2 min. od wypłynięcia, nie za długo, bo się rozgotują, wykładać łyżką cedzakową na talerz.
    Gotowe polać śmietaną lub jogurtem, można posypać cukrem, gdyby truskawki były mało słodkie same w sobie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń