Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z boczkiem na sosie pomidorowo-śliwkowym

Przepis dnia 2016-04-07
Pizza z boczkiem na sosie pomidorowo-śliwkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 10187

Dodano:

Odsłon: 5087

Pizza z boczkiem na sosie pomidorowo-śliwkowym

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 8 suszonych śliwek
  • 20 średniej wielkości cienkich plasterków boczku
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 4 kulki mozzarelli
  • 2 duże chili
  • parę gałązek świeżego majeranku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: z trzech łyżek ciepłej wody, drożdży, cukru i 1 łyżeczki mąki robimy zaczyn. Odstawiamy na jakieś 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, wlewamy oliwę, resztę wody i zaczyn. Wyrabiamy z tego ciasto tak długo, aż stanie się gładkie i sprężyste. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
    Sos: śliwki kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości, cebulę kroimy w małą kostkę, wrzucamy na patelnię, smażymy. Dodajemy rozdrobniony czosnek, smażymy i po chwili wlewamy passatę, dodajemy ugotowane śliwki, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy aż do uzyskania bardzo gęstego sosu. Odstawiamy do wystygnięcia. Sos przelewamy do blendera i miksujemy. Nie miksujcie za długo, dobrze jest czuć gdzieniegdzie kawałki śliwek.
    Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Mozzarellę i chili kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Ciasto rozkładamy na blasze (wysmarowanej oliwą), rozprowadzamy po cieście sos i układamy dodatki. Pieczemy w piekarniku około 20 minut, aż do zrumienienia. Przed podaniem, pizze posypujemy majerankiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń