Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5899
Dodano: 05.06.2018
Odsłon: 7353
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Cukinię umyć, odciąć twardy koniec i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię wymieszać z solą i wyłożyć na sito, a po 5 - 10 minutach odcisnąć z powstałego płynu.
Do cukinii dodać obraną i drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie wymieszać z jajkiem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, a także mąką i pieprzem. Jeśli ktoś lubi, aby sól była wyczuwalna, powinien nieco jej dodać. Mąki zbyt dużo nie dodawać, najlepiej usmażyć jeden placuszek na próbę, aby sprawdzić, czy się nie rozpada. Do smażenia nie dodawać również zbyt dużo tłuszczu.
Masę z cukinii nakładać łyżką, formując małe i niezbyt grube placuszki. Smażyć z obu stron, dobrze je przyrumieniając.
Sos jogurtowy z koperkiem:
Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i szczypiorek. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 05 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Powiem to otwarcie, placki z cukinii są lepsze niż te ziemniaków :DA miałem tego nie mówić ;) Odpowiedzi: 2 ▼
4 Kto głosował? | Odpowiedz