Do góry

Desery Przepis na:

Bawarskie ciasto z twarogiem, śliwkami i kruszonką.

Bawarskie ciasto z twarogiem, śliwkami i kruszonką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 12577

Dodano:

Odsłon: 1192

To pyszne ciasto z miękkim, lekko kruchym spodem, delikatną masą serową, śliwkami, a całość zwieńczona kruszonką. Czy nie brzmi pysznie? Przepis jest prosty i nie jest pracochłonny, nawet początkująca kucharka da radę. A ciasto warte grzechu, w sezonie śliwkowym nie może go zabraknąć, wyszło rewelacyjne wizualnie, a w smaku… poezja.

Składniki

  • Blaszka 25×30 cm
  • Kruszonka:
  • 150 g zimnego masła
  • 120 g cukru
  • paczka cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 600 g twarogu półtłustego, użyłam twaróg w kostce
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • paczka cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu
  • 1 budyń waniliowy – proszek
  • 12 śliwek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bawarskie ciasto z twarogiem, śliwkami i kruszonką.

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotować kruszonkę, wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki – kruszonkę, odstawić do lodówki.

    Do małej miski przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Do większej miski wbić jaja, dodać szczyptę soli, wsypać cukier i ubić na jasną i puszystą masę. Dodać miękkie masło, krótko wymieszać przy pomocy miksera, następnie na dwie tury wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać silikonową łopatką i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Do miski wrzucić twaróg, jajka, cukier, suchy budyń, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość potraktować blenderem do powstania jednolitej masy, bez większych grudek. Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasto, rozsmarować równomiernie.

    Śliwki umyć, odsączyć z wody na durszlaku i każdą przeciąć na pół, usuwając pestki. Ułożyć raz przy raz na masie serowej skórką do dołu. Śliwki można oprószyć cynamonem, jeśli ktoś nie lubi można pominąć.
    Na sam koniec wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać po wierzchu na śliwki, równomiernie.
    Ciasto wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. to już w zależności od piekarnika.
    Piec w temp. 180 C do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń