Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka kruche z maszynki

Ciasteczka kruche z maszynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 396

Dodano:

Odsłon: 353

Ciasteczka z maszynki zawsze przywołują same dobre wspomnienia. Takie ciasteczka kruche zawsze mi się kojarzyły ze świętami Bożego Narodzenia.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g cukru pudru +-
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 krople ekstraktu z wanilii
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka kruche z maszynki

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder, dokładnie wymieszać łyżką. Następnie wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodać żółtka, śmietanę i ekstrakt z wanilii do smaku.
    Zagnieść gładkie i jednolite ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
    Gotowe ciasto przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, ze specjalną nakładką do ciasteczek. Ucinać nożem ciasteczka długości 10 – 12 cm.
    Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.
    Piec w temp. 190 C przez 10 – 15 min. do zarumienienia.
    Zimne ciasteczka można polukrować i posypać wiórkami kokosowymi, lub orzeszkami, ulubioną posypką. U mnie najczęściej znikają gołe, przechowuje je zamknięte w puszce.
    Zapraszam również na filmik z wykonania ciasteczek na YouTube.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 sierpnia No ba, kto nie ma wspomnień widząc takie ciacha ;) Szybko znikają i to jest "fakt autentyczny", jak mówią niektórzy ;p
Pan krytyk kulinarny, jak zawsze klasa ... wiadomo, szkoła mamy :D

Pozdrowienie od jelenia ;), a raczej od Lwa i mojej Pani imienniczki :)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń