Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 6146
Dodano: 12.07.2018
Odsłon: 3789
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Krem cytrynowy:
Zagotować szklankę wody, cukier i sok z cytryny.
Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do gotującej się wody z cukrem. Ciągle mieszając gotować na małej mocy palnika, aż powstanie gęsta i szklista masa.
Masę dokładnie wystudzić.
Zmiksować masło i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce wystudzoną masę z budyniu. Powinien powstać jednolity i puszysty krem.
Krem przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami, które wcześniej posmarować wodą rozmieszaną z cukrem i cytryną. W krem powciskać umyte i osuszone borówki. Wstawić do lodówki na około 20 minut.
Frużelina z malin:
Maliny gotować z cukrem i sokiem z cytryny przez około 10 minut, po czym dodać rozmieszaną w 3 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną i gotować około 3 minut. Ilość cukru dopasować do stopnia kwaśności malin.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i gdy napęcznieje rozpuścić w gorącej masie z malin (nie gotować). Frużelinę odstawić do całkowitego wystudzenia.
Pianka:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, pod koniec zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę. Miksować tylko do połączenia się składników.
Piankę wyłożyć na krem cytrynowy i wstawić na 10 minut do lodówki.
Następnie na wierzch wyłożyć frużelinę malinową i wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)