Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kawowo-orzechowe

Ciasto kawowo-orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 1522

Aromatyczny kawowiec z dodatkiem nuty orzechowej to doskonałe połączenie z gorącą kawą. Nikt mu się nie oprze.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5jaj
  • 1/2szkl mąki pszennej
  • 1/2szkl cukru
  • 1,5łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1budyń śmietankowy
  • 2łyżki drobno pokrojonych orzechów ziemnych
  • Masa kawowa:
  • 3łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3łyżki wody
  • 1budyń śmietankowy
  • 1żółtko
  • 1/2szkl cukru pudru
  • 0,5l mleka
  • 1kostka margaryny
  • Dodatkowo:
  • Wiórki kokosowe
  • Orzechy ziemne drobno pokrojone
  • Do nasączenia:
  • Osłodzona kawa rozpuszczalna
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać przez sito, połącz z masą. Dodaj orzechy, wymieszać. Piec 25min w 170C. Po upieczeniu przecinamy na pół i nasączamy kawą.

  2. Masa kawowa: kawę zaparzyć i osłodzić. W 1/2szkl mleka rozpuszczamy budyń i żółtko. Następnie dodać rozpuszczoną kawę. Resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego wlać mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć i partiami dodać chłodny budyń. Gotową masą przełożyć nasączone kawą biszkopty. Górę posypać wiórkami kokosowymi i orzechami. Schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń