Do góry

Desery Przepis na:

Klasyczne faworki

Klasyczne faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 194

Szybko znikają z talerza

Składniki

  • 50 dkg mąki
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Cukier wanilinowy
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • Olej do głębokiego smażenia
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z solą,cukrem pudrem i wanilinowym. Dodać żółtka,jajko,stopione masło,śmietanę i spirytus. Wyrobić gładkie ciasto.

  2. Ciasto cienko rozwałkować i kroić w paski. Każdy naciąć w środku i przez nacięcie przewlec jeden koniec paska.

  3. W rondlu rozgrzać olej. Smażyć faworki na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń