Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Wielkopolsce makiełki to tradycyjny wigilijny deser. W domu naszej babci mieszano odpowiednio przyrządzony mak z łazankami. U teściowej, też Wielkopolanki do maku dodawano chałkę lub słodką bułkę maczaną w mleku. Dziś zaproponujemy makiełki z łazankami – deser świąteczny naszego dzieciństwa. Makiełki, które nam dzieciom, jako jedno z nielicznych dań wigilijnych smakowały!
Dania z makiem królują na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się...
Odsłon: 5966
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 31
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam w...
Odsłon: 74
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...
Odsłon: 49
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 299
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 31
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam w...
Odsłon: 74
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...
Odsłon: 49
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 299
Składniki
Mak gotujemy w mleku, na wolnym ogniu ok. 20 minut. Ugotowany, osączamy na sitku o gęstych oczkach i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa ze specjalnym sitkiem do maku o drobnych otworach. Z żółtek i cukru ucieramy kogel-mogel i łączymy ze zmielonym makiem, miodem płynnym, olejkiem zapachowym i bakaliami.
Przesianą przez sito mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy kopczyk, wbijamy jajko i dodajemy wodę (ciepłą) oraz masło, ciasto będzie miękkie i elastyczne, łazanki będą puszyste! Wyrabiamy ciasto doskonale, jak na makaron i wałkujemy dosyć cienko. Kroimy w paski ok. 1 cm, uprzednio dobrze przesypując mąką, aby paski się nie sklejały. Paski składamy jeden na drugi i kroimy kwadraciki lub romby. Pokrojone kwadraciki rozrzucamy na stolnicy. Następnie wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 3-4 minuty. Przecedzamy przez durszlak, przelewamy zimną wodą i wrzucamy na patelnię, na roztopione masło
Gotową masę mieszamy ze świeżo ugotowanymi łazankami polanymi roztopionym masłem. Przekładamy na salaterkę, przyozdabiamy orzechami i migdałami. Danie gotowe!
Makiełki, jak każda potrawa wigilijna miała swoje magiczne znaczenie. Wierzono mianowicie, że potrawy z makiem podawane w wigilię miały cudowną moc. Należało więc je koniecznie spróbować. W ten sposób zapewniało się spokój, pomyślność, bogactwo i zdrowie na cały rok. Mak symbolizował płodność, spokój, pociechę i zapomnienie. Orzechy włoskie mądrość i pieniądze. Miód zapewniał szczęście i chronił od złego. Migdały dawały moc, nadzieję i zdrowie. Potraw z makiem nie może więc zabraknąć na naszych stołach, przede wszystkim z szacunku do wierzeń naszych przodków, ale także ze względu na wspaniałą i niepowtarzalną tradycję przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Tradycję, która jest wielką siłą polskiej kuchni i polskich świąt, najpiękniejszych na świecie.
Przepisy Desery
Desery
Pleśniak z jabłkami
Desery
Sernik na zimno z malinami i galaretką
Desery
Arroz doce czyli ryż na słodko
Desery
Muffiny z czekoladą i bitą śmietaną
Pleśniak z jabłkami
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 299
Sernik na zimno z malinami i galaretką
Polecam smaczny sernik na zimno. Sernik z pysznymi słodkimi malinami oraz lek...
Odsłon: 241