Do góry

Desery Przepis na:

Rolada Huragan z całymi mandarynkami w środku

Rolada Huragan z całymi mandarynkami w środku

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 606

Dodano:

Odsłon: 552

To moja druga wersja rolady Huragan. Tym razem przygotowałam ją z mandarynkami w środku. Jest pyszna.

Składniki

  • jajka 6 szt,
  • cukier 110 g,
  • mąka 100 g,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • mleko w proszku 20 g,
  • mleko 60 ml,
  • olej 50 ml,
  • kakao 2 łyżki,
  • śmietana 30 % 150 ml,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • śmietan fix 1 łyżeczka,
  • mandarynki bez pestek 4 szt,
  • czekolada gorzka 50 g,
  • mleko do polewy 5 łyżek,
  • płatki migdałowe do posypania,
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada Huragan z całymi mandarynkami w środku

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 50 g cukru. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Wlać mleko i zmiksować. Na koniec wlać olej i ponownie zmiksować. Białka ubić na pianę, dodać 60 g cukru i ponownie zmiksować. Odłożyć 3 łyżki piany, a resztę piany dodać do przygotowanej wcześniej masy.

  2. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i odłożoną pianę. Całość dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw wylać masę jasną, a nią wylać masę ciemną i równomiernie ją rozprowadzić. Trzonkiem nożna ciasto ponacinać w odstępach 0,5 - 1 cm. Należy zacząć nacinanie wzdłuż dłuższego boku blachy (tego co ma 35 cm) i od brzegu blachy do drugiego brzegu blachy bez odrywania rysować proste linie. Następnie ciasto identycznie ponacinać wzdłuż krótszego boku. Ciasto piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni

  3. Po upieczenie ciasto wyłożyć na ściereczkę jasną stronę ku górze i zwinąć w roladę zaczynając od krótszego boku. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i śmietan fix i ponownie zmiksować.

  4. Ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować kremem i ułożyć mandarynki. Ciasto zwinąć w roladę, owinąć folią aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem. Przygotowaną polewą polać roladę i posypać płatkami migdałowymi. Roladę ponownie schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń