Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 409 Ocena: 3913

Dodano:

Odsłon: 1516

Rozpływający się w ustach kremowy sernik to wspaniały deser. Jeśli naszła Was ochota na mały kawałeczek puszystego sernika to dobrze trafiliście. Zatem będę słodzić - o serniku!!! Wilgotny, kremowy, nieskomplikowany, kaloryczny, nie za słodki, grzeszny i pyszny. Zdecydowanie zaspokajający wszystkie sernikowe potrzeby. Wisienką na torcie są chrupiące orzechy skąpane w słodkim kajmaku.

Składniki

  • Ciasto kruche
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • Masa serowa
  • 750 g sera białego półtłustego
  • 300 g masy kajmakowej
  • 75 g masła
  • 3 jajka
  • Dodatkowo
  • 50 g orzechów włoskich
  • 150 g masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik kajmakowy

Przygotowanie


  1. Ciasto kruche

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Równomiernie rozkładamy na spodzie tortownicy i nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15 minut. Podpieczony spód odstawiamy do wystudzenia.


  2. Masa serowa

    Ser biały mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy masę kajmakową i miksujemy. Następnie do masy dodajemy kolejno po jednym jajku. Pod koniec ucierania dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników.
    Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170'C i pieczemy przez 80 - 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do ostygnięcia. Następnie sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Masę kajmakową rozgrzewamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Rozprowadzamy ją na wierzchu sernika. Dekorujemy posiekanymi orzechami i ponownie chłodzimy w lodówce.

    Notes

    - wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
    - orzechy można lekko uprażyć na patelni, aby były bardziej chrupkie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 marca 2018 Sernik? To ja biorę połowę i uciekam, bo serniczek zawsze jest super :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń