Do góry

Desery Przepis na:

Sernik mascarpone z malinami

Sernik mascarpone z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 832

Dodano:

Odsłon: 5772

Pyszny, puszysty i kremowy sernik na kruchym spodzie. W połączeniu z kwaskowatymi malinami i wyraźnie wyczuwalną wanilią tworzy kompozycję iście idealną...

Składniki

  • 150 g konfitury z malin
  • 100 g masła na kruszonkę
  • 3/4 szklanki mąki pszennej na kruszonkę
  • 2 łyżki ksylitolu na kruszonkę
  • Pasta waniliowa - łyżeczka na kruszonkę, łyżeczka do ciasta
  • 450 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik mascarpone z malinami

Przygotowanie

  1. przygotuj kruszonkę - zagnieć zimne masło z mąką, ksylitolem i pastą waniliową.

    Wykładamy spód blaszki kruchym ciastem. Resztę ciasta chowamy do lodówki do wykorzystania na kruszonkę.

    Podpiekamy spód ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

    Po wyjęciu z piekarnika smarujemy spód konfiturą malinową.

    Przygotuj ciasto: ubij jajka z ksylitolem, dodaj wanilię i stopniowo dodawaj po łyżce serka mascarpone, cały czas ubijając. Dodaj budyń, olej.

    Wlej ciasto na warstwę konfitury malinowej.

    Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

  2. Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest miękkie, więc warto je zostawić na godzinę lub dwie żeby ostygło i zgęstniało.


    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń