Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z białą czekoladą i lemon curd

Sernik z białą czekoladą i lemon curd

Autor:

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 3608

Dodano:

Odsłon: 1040

Lemon curd absolutnie uwielbiam! Pierwszy raz miałam przyjemność spróbować go kilka lat temu, kiedy przyjechałam do Irlandii Północnej. Mimo iż nigdy nie przepadałam za cytrynowym smakiem, skusiłam się na tartaletkę wypełnioną lemon curdem w jednej z lokalnych kawiarni. Smakowała cudownie! Później przygotowałam domową wersję tego kremu i zakochałam się w tym smaku bez opamiętania. Powstrzymuję się od podjadania go wprost ze słoiczka! Dwie moje miłości - sernik oraz lemon curd połączyłam w jeden, wspaniały deser. Kremowy i wilgotny sernik o smaku białej czekolady idealnie komponuje się z aksamitnym, kremowym i orzeźwiającym lemon curdem. Połączenie idealne, którego grzechem byłoby nie spróbować!

Składniki

  • Spód
  • 300 g ciastek zbożowych*
  • 60 g masła 82%
  • Masa serowa
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 300 g białej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka M
  • Lemon Curd
  • 2 cytryny**
  • 80 g masła
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik z białą czekoladą i lemon curd

Przygotowanie

  1. Spód

    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie, dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

  2. Masa serowa

    Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Odstawiamy na bok. Twaróg przeciskamy przez praskę dwukrotnie lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do niego jajka, mascarpone oraz cukier. Miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy śmietanę z rozpuszczoną czekoladą i mieszamy krótko do połączenia się składników.
    Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Sernik pieczemy przez 50 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy kolejne 25 minut. Po upływie całkowitego czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do momentu wystudzenia. Wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy najlepiej do lodówki na 12 godzin.

  3. Lemon Cud

    Cytryny dokładnie szorujemy szczoteczką, następnie wyparzamy skórkę i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Należy uważać, aby nie ścierać białej skórki. Z cytryn dokładnie wyciskamy sok. Do szklanej miski wybijamy jajka, dodajemy żółtka oraz cukier i przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy do połączenia się składników.
    Miskę ustawiamy na garnku z wodą i podgrzewamy na średniej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki sok z cytryny oraz skórkę. Cały czas mieszamy do momentu, aż masa znacznie zgęstnieje. Potrzeba tu odrobinę cierpliwości, bo trochę to trwa. Gotowy lemon curd przelewamy do miseczki i odstawiamy. Po wystudzeniu krem zgęstnieje. Najlepiej pozostawić go w temperaturze pokojowej na całą noc, a następnie wyłożyć na sernik.

    Odnośniki

    * użyłam ciastek Degistive
    ** najlepiej użyć cytryn ekologicznych

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń