Do góry

Desery Przepis na:

Torcik chałwowy z nutą kawy

Torcik chałwowy z nutą kawy

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 83

Słodkie biszkopty czekoladowe, przełożone masą chałwową z nutą kawy.

Składniki

  • Biszkopt czekoladowy:
  • 8jaj
  • 1/2szkl cukru pudru
  • 1/2szkl mąki pszennej
  • 1budyń czekoladowy
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa chałwowa:
  • 1kostka margaryny
  • 0,5l mleka
  • 1budyń waniliowy
  • 2żółtka
  • 1/2szkl cukru pudru
  • 300g pokruszonej chałwy waniliowej
  • Dodatkowo:
  • Perełki dekoracyjne
  • Kawa do nasączenia biszkoptu
  • dżem wiśniowy
  • bezy
  • Rafaello
  • Kiwi
  • Brzoskwinia
  • Do posypania boków:
  • Drobno pokrojone orzechy ziemne
  • Wiórki kokosowe
  • Krem maślano-kawowy:
  • 1kostka masła
  • 1/2szkl cukru pudru
  • 2żółtka
  • 2łyżki kawy rozpuszczalnej
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiej i połącz delikatne z masą. Piec 35min w 170C. Tortownica 24. Po upieczeniu przecinamy na 3 części nasączamy kawą. Na dolny blat wykładamy warstwę dżemu.

  2. Masa chałwowa: W 1/2szkl mleka rozpuszczamy budyń i żółtko. Resztę soku zagotować z cukrem i pokruszoną chałwą. Do gotującego wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć i partiami dodać zimny budyń, zmiksuj. Połowę masy wyłóż na biszkopt.

  3. Tak przekładamy pozostałe części biszkoptu. 4. Krem maślano-kawowy: Masło ucieram mikserem na puszysty krem. Do utartego masła wbijam 1 żółtko . Zmiksować. Dodać połowę cukru pudru oraz połowę kawy, zmiksować.Powtarzam czynności dla drugiego żółtka i pozostałego cukru pudru i kawy. Tak przygotowanym kremem dekoruje boki i górę ciasta. Boki udekorować wiórkami kokosowymi i orzeszkami ziemnymi. Udekorować wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń