Do góry

Desery Przepis na:

Tort Oreo-Pająk.

Tort Oreo-Pająk.

Autor:

Przepisów i artykułów: 581 Ocena: 11503

Dodano:

Odsłon: 513

Coś pysznego z nutką grozy,na dzisiejszy wieczór dla dzieci :-) Krem oreo sprawdzi się idealnie.

Składniki

  • Tortownica 21 cm
  • Biszkopt:
  • 5 jajek L
  • 3\4 szkl.cukru
  • 1 szkl.mąki pszennej tortowej
  • 1\4 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • Krem do przełożenia:
  • 600 ml śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 1 duża paczka ciasteczek oreo 176 g
  • Dodatkowo:
  • pół słoiczka dżemu malinowego
  • sok z połowy cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda
  • perełki do ozdoby
  • 1 mała paczka ciasteczek oreo 110 g
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort Oreo-Pająk.

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier,miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,odkładamy mikser przesiewamy do masy przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy łyżką, całość przelewamy do przygotowanej tortownicy,wyrównujemy wierzch wkładamy do piekarnika na 25-30 min,pieczemy w temp.180 C do suchego patyczka.
    Biszkopt po upieczeniu od razu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę,zdejmujemy papier, pozostawiamy do wystygnięcia.

  2. Paczkę ciasteczek oreo mielimy w blenderze na piasek.Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.w tym czasie przygotowujemy sobie nasączenie tortu(wycisnąć sok z cytryny,uzupełnić do pełnej szkl.wodą i wsypać cukier do smaku,wymieszać i gotowe).
    Śmietankę i serek ubijamy razem na sztywno(odkładam dobrą łyżkę na oczy pająków),pod koniec ubijania wsypujemy zmielone ciasteczka oreo,cukier puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy.
    Biszkopt dzielimy na 3 blaty.

  3. Z gotowego kremu odkładam kilka łyżek do dekoracji oraz obłożenia tortu na około.
    Pierwszy krążek układam na talerzu,nasączam,smaruje blat dżemem malinowym,nakładam rant od tortownicy i wykładam pierwszą warstwę kremu,

  4. wyrównuje i nakładam drugi krążek,nasączam,smaruje dżemem,wykładam resztę kremu,ostatni krążek smaruje dżemem od spodu i przykładam na krem,dociskam górę,nasączam,

  5. całość tynkuje odłożonym kremem.
    Ciasteczka oreo przepoławiam na pół i przyklejam do tortu w różnych miejscach,wkładam biały krem do worka cukierniczego,wyciskam oczy na ciasteczkach,nakładam perełki,do reszty kremu wsypuje kakao lub brązowy barwnik,mieszam i nakładam do worka cukierniczego,można użyć tylki lub ściąć rożek z worka i też wyjdą nogi pająka ;-)

  6. Dół tortu zaznaczyłam wiórkami kokosowymi w kolorze pomarańczowym.

  7. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń