Do góry

Desery Przepis na:

Wiosenny cytrynowiec z kawałkami czekolady

Wiosenny cytrynowiec z kawałkami czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 393

Dodano:

Odsłon: 1742

Czas na lekkie orzeźwienie z nutą cytrusów i czekolady.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6jaj
  • 1szkl cukru
  • 1szkl mąki pszennej
  • 1budyń waniliowy
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1łyżeczka kakao
  • Masa straciatella:
  • 0,5l kremówki
  • 1/2szkl cukru
  • 1galaretka cytrynowa
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • Dodatkowo:
  • 2galaretki cytrynowe
  • 2pomarancze
  • Posypka czekoladowa
  • Stokrotki
  • Do nasączenia:
  • Woda gazowana
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier oraz żółtka. Suche składniki przesiać przez sito oprócz kakao i połączyć z masą jajeczną, wymieszać .masę podziel na 2części do jednej dodaj kakao drugą pozostawić bez zmian.Wylewamy na przemiennie na blaszkę. Piec 30min w 175C. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół i dolny nasączamy.

  2. Masa straciatella: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody, pozostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do masy. Większą część masy wykładamy na biszkopt. Przykładamy 2częścią nasączonego biszkoptu i smarujemy 2częścią masy.

  3. Pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę wykładamy na masę.

  4. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, pozostawić do lekkiego stężenia i wylewamy na ciasto. Schłodzić w lodówce. Górę udekorować posypką czekoladową i stokrotkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń