Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa produkcja, schłodzona smakuje wybornie, a najważniejsze jest to że głowa nie boli:) W mojej rodzinie robi prawdziwą furorę.
Składniki
Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem i jak najcieniej obrać. Skórki zalać spirytusem. Odstawić na 12-24h w szczelnie zamkniętym naczyniu. Z cytryn wycisnąć sok i przecedzić przez sitko.Miód i cukier wsypać do garnka i zalać 1/2 litra gorącej wody aby się rozpuściły. Po wystudzeniu dodać sok z cytryn i dopełnić chłodna przegotowaną wodą, tak aby razem wyszło 1,5 litra. Do tego wlać spirytus( bez skórek)i rozlać do butelek.
Schłodzić i spożywać w dowolnych ilościach. Można bez popitki:)
Zamiast miodu można użyć cukru efekt jest rewelacyjny. Mimo odcedzenia, soku z cytryn wytrąci się osad, który po wstrząśnięciu zniknie. Nie wypływa to na smak cytrynówki.