Do góry

Napoje Przepis na:

Grzaniec z cydru

Grzaniec z cydru

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Grzaniec z cydru"

Składniki

  • 1 litr cydru
  • 2 pomarańcze
  • jabłko
  • 4 goździki
  • 4 gwiazdki anyżku
  • szczypta imbiru w proszku
  • laska cynamonu (lub pół łyżeczki mielonego cynamonu)
  • pół łyżki miodu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomarańcze dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Jabłko umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Jedną połówkę obierz, a drugą zostaw w skórce i odłóż do dekoracji. Pokrój obie połówki jabłka na plastry.

  2. Do rondelka wlej cydr. Dodaj plastry pomarańczy i jabłka. Wsyp goździki oraz gwiazdki anyżku. Dopraw szczyptą imbiru i laską cynamonu (lub połową łyżeczki mielonego cynamonu).

  3. Rondelek postaw na małym ogniu, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Gdy całość trochę się podgrzeje, rozpuść w grzańcu pół łyżki miodu.

  4. Gotowy grzaniec z cydru będzie się dobrze prezentował w przezroczystej, wysokiej szklance z grubego szkła. Do każdej szklanki dodaj plaster odłożonego jabłka i zalej gorącym grzańcem.

  5. Czas: 20 min | Poziom: łatwy | dla 4 osób

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń