Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grzaniec z cydru"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12447
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13404
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5667
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12447
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13404
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5667
Składniki
Pomarańcze dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Jabłko umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Jedną połówkę obierz, a drugą zostaw w skórce i odłóż do dekoracji. Pokrój obie połówki jabłka na plastry.
Do rondelka wlej cydr. Dodaj plastry pomarańczy i jabłka. Wsyp goździki oraz gwiazdki anyżku. Dopraw szczyptą imbiru i laską cynamonu (lub połową łyżeczki mielonego cynamonu).
Rondelek postaw na małym ogniu, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Gdy całość trochę się podgrzeje, rozpuść w grzańcu pół łyżki miodu.
Gotowy grzaniec z cydru będzie się dobrze prezentował w przezroczystej, wysokiej szklance z grubego szkła. Do każdej szklanki dodaj plaster odłożonego jabłka i zalej gorącym grzańcem.
Czas: 20 min | Poziom: łatwy | dla 4 osóbŹródło: Tele Tydzień