Do góry

Napoje Przepis na:

Kahlua – likier kawowy

Kahlua – likier kawowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 5922

Kahlúa (Kahlua) – słodki likier kawowy wytwarzany w Meksyku. Smak wyraźnie odmienny od innych likierów kawowych. Zawiera 20% alkoholu. Bardzo często podawany jako składnik drinka Black Russian oraz White Russian (drink wielokrotnie spożywany przez Jeffa Bridgesa w roli Jeffreya „The Dude” Lebowskiego w kultowym filmie braci Coen pt. Big Lebowski).

Składniki

  • 3 ¼ szklanki cukru
  • 1 laska wanilii, pokrojona na kawałki
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (6 gr )
  • 750 ml Brandy
  • 750 ml szklanki wrzącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kahlua – likier kawowy

Przygotowanie

  1. Do dużej butelki lub słoja wsypać pokrojoną laskę wanilii, kawę i cukier, wszystko zalać gorącą wodą i wymieszać. Poczekać aż ostygnie, dolać Brandy i ponownie wymieszać. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 30 dni. Po tym czasie zlać, przefiltrować i zabutelkować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń