Do góry

Napoje Przepis na:

Podpiwek zbożowy

Podpiwek zbożowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19074

Dodano:

Odsłon: 20

Sprawdzony przepis na "Podpiwek zbożowy"

Składniki

  • 8 dag kawy zbożowej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 30 dag cukru
  • łyżeczka kwasku cytrynowego
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Podpiwek zbożowy

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Beata Szlendak z Końskowoli

  2. Pięć litrów wody i kawę zbożową zagotuj. Wsyp cukier, gotuj na małym ogniu 10 min. Wsyp kwasek cytrynowy, wymieszaj. Ostudź.

  3. W szklance wymieszaj drożdże z kilkoma łyżkami napoju kawowego. Wlej do reszty napoju, wymieszaj. Przelej do wyparzonych butelek, zostawiając puste szyjki.

  4. Trzymaj przez dobę np. w kuchni, a następnie butelki przenieś w chłodne miejsce na 5-7 dni.

  5. Czas przygotowania 25 min, ilość butelek 5, cena za porcję 0,80 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń