Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 20-12-2008
Ta kawa to napój fantastycznie rozgrzewający nie tylko cialo ale i atmosferę. Dodatek likieru wpływa na poprawę humoru, więc polecam na chłodne wieczory w gronie znajomych, na "babskie" pogaduchy, lub wieczór we dwoje...
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 838
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2836
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 946
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1687
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14601
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 838
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2836
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 946
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1687
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14601
Składniki
Kawę, przyprawę do grzańca, cynamon i skórkę z pomarańczy włożyć do makinetki i zaparzyć aromatyczną kawę. Do szklanki najlepiej z grubego szkła (dla utrzymania temperatury można ją najpierw ogrzać wrzątkiem) włożyć cząstki pomarańczy. Żółtko zmiksować z cukiem na puch (krem) i wymieszać z likierem kawowym np. takim jak na zdjęciu. Zaparzoną kawę wlać do szklanki, na wierzch wylać żółtko z likierem. Najlepiej smakuje nie mieszane lecz kiedy spijamy aromatyczną kawę poprzez słodki krem. Smacznego i samych rozgrzanych wieczorów.