Do góry

Napoje Przepis na:

Sylwestrowy poncz

Sylwestrowy poncz

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 97

Wypróbowany przepis na "Sylwestrowy poncz"

Składniki

  • 3 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 500 ml mocnego naparu herbaty
  • 10 dag miodu
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 500 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 100 ml rumu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomarańcze i cytryny sparz. Herbatę wlej do rondelka. Ustaw na kuchence. Dodaj miód. Ogrzewaj, mieszając, aż się rozpuści. Wrzuć cynamon, anyż, skórkę otartą z pomarańczy oraz pół pokrojonej cytryny. Gotuj 5 minut.

  2. Aromatyczny napój przelej przez sito do drugiego naczynia. Dolej wino oraz rum, wymieszaj. Dodaj sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Drugą poma rańczę i pół cytryny pokrój w plasterki. Wrzuć do ponczu. Podgrzej, ale już nie gotuj. Rozlej do szklanek.

  3. Czas ok. 15 min; porcja – 280 kcal, cena 2,90 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń