Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 462
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 530
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 828
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 462
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 530
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 828
Składniki
Boczek ( bez skóry ) kroimy w kostkę mniej więcej 3x3cm.
Do naczynia, najlepiej tego, w którym będziemy później gotować, wkładamy jedną warstwę boczku, upychając go bardzo ściśle, przesypujemy vegetą i przyprawami (pełna dowolność ja dodaje czosnek granulowany i pieprz), według uznania, następne warstwy robimy tak samo: warstwa boczku, sypiemy vegetę i przyprawy, itd.
Na samą górę posypujemy też vegetą, a naczynie przykrywamy jakąś pokrywką i wstawiamy do lodówki, albo w miejsce o temperaturze 4-6 st C. na 48 godz. W tym czasie w ogóle go nie dotykamy.
Po 48 godzinach wyciągamy z lodówki, lub innego miejsca, zalewamy wodą do poziomu około 0,5, 1cm powyżej masy boczku i gotujemy na wolnym ogniu ( całość ma nam lekko "pykać") przez około 2 - 3 godziny, do czasu, aż całość będzie bardzo miękka
Zostawiamy do wystudzenia, a potem do lodówki, aby zgęstniało. Ja nie dzielę na mniejsze porcje, bo i tak po tygodniu tego nie ma.
Smacznego.