Do góry

Przekąski Przepis na:

Cukinia w chrupiącej panierce

Cukinia w chrupiącej panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1180

Dodano:

Odsłon: 263

Kąski z cukinii w chrupiącej panierce to przepyszny, prosty i szybki do przygotowania pomysł na przystawkę, która zrobi furorę na każdej imprezie. Co więcej, nadają się one także jako dodatek do każdego dania mięsnego.

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • garść drobno posiekanego sera Manchego
  • garść świeżo posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cukinia w chrupiącej panierce

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w niezbyt grube krążki.
    Wszystkie rozłożyć na desce w jednej warstwie i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
    Ser Manchego zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a natkę pietruszki drobno posiekać - tak przygotowane odstawić na bok.

  2. Do miski wsypać 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonej cebuli, 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki i dokładnie wymieszać.
    Następnie wlać 1/2 szklanki zimnej wody i również dokładnie wymieszać, tak aby powstała kremowa jednolita masa.
    Do drugiej miski wsypać 1 szklankę bułki tartej i doprawić szczodrze solą, wymieszać.

  3. Na patelnię wlać 1/2 szklanki oleju słonecznikowego i podgrzać na średnim ogniu.
    Każdy krążek cukinii obtaczać z obu stron najpierw w uprzednio przygotowanej kremowej masie, a następnie równomiernie w bułce tartej.
    Opanierowane przekładać na talerz.

  4. Kiedy wszystkie krążki są już obtoczone w panierce, a olej na patelni podgrzany - zacząć wrzucać krążki na patelnię.
    Po ok 1-2 minutach przewrócić krążki cukinii na drugą stronę.
    Smażyć do momentu uzyskania ulubionego przez nas stopnia podpieczenia.

  5. Pięknie podpieczone krążki zdjąć z ognia i odsączyć na ręczniku papierowym, po czym zdjąć na płaski talerz i posypać startym drobno serem Manchego oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

    Podawać jako przystawkę lub dodatek do ulubionych dań.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń