Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1685
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17872
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1927
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1685
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17872
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1927
Składniki
Nagrzać piekarnik do temp. 150*C. 2 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mielone migdały, mielone biszkopty, skórkę z cytryny, cynamon, mielone goździki. Wymieszać i zgnieść, a jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodać trochę więcej mielonych biszkoptów. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około pół centymetra. Z ciasta wyciąć foremkę np, gwiazdki, serca i ułożyć na wysmarowanej olejem lub wyłożonej pergaminem blasze. Przyrządzić lukier: ubić białko na sztywno z cukrem pudrem, posmarować gwiazdki. Piec kilkanaście minut. Po około 5 minutach przykryć ciasteczka pergaminem do pieczenia. Zdjąć papier gdy ciasteczka całkowicie wystygną.