Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowa mielonka z papryką

Domowa mielonka z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 3611

Dodano:

Odsłon: 1396

Domowe wędliny nie mają sobie równych. To najtańszy i najpewniejszy sposób na wspaniały smak. Są zdrowsze i o wiele smaczniejsze od tych dostępnych w sklepach. Przy pomocy szynkowaru jest to jeszcze łatwiejsze, niż Wam się wydaje! Wystarczy odrobina chęci, dobrej jakości mięso i garść aromatycznych przypraw, by w domowym zaciszu wyczarować pyszne i aromatyczne wędliny. Zapraszam Was na wspaniałą mielonkę o wiele chudszą od klasycznej, bo przygotowaną z szynki. Jest soczysta, mięciutka, bardzo aromatyczna i zwarta, dzięki czemu bez problemu można ją kroić w cienkie plasterki. Pozytywnie zaskoczyła mnie smakiem, gdyż nigdy nie przepadałam za sklepowymi mielonkami. To doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie znakomite, domowe smaki.

Składniki

  • 600 g szynki *
  • 2 duże czerwone papryki
  • 4 łyżki żelatyny w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka soli peklowej **
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 150 ml zimnej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowa mielonka z papryką

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem średniej lub mniejszej wielkości. Dodajemy do mięsa wszystkie przyprawy, żelatynę, sól peklową oraz wodę. Wyrabiamy dokładnie mięso przez 10 minut. To bardzo ważny etap, więc nie należy skracać czasu.
    Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny.

  2. Po tym czasie szynkowar wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy wodą tak, aby sięgała do około 2 cm ponad poziom mięsa znajdującego się w szynkwarze. W garnku umieszczamy termometr i na najwyższej mocy palnika podgrzewamy garnek. Kiedy woda osiągnie temperaturę 80-85'C zmniejszamy gaz i parzymy mięso przez 1,5 godziny, cały czas utrzymując temperaturę 85'C.
    Szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawiamy go do lodówki na 24 -48 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy mielonkę. Jeżeli jest problem z wyjęciem, należy zanurzyć na chwilę dno szynkowaru w ciepłej wodzie.
    Smacznego!

  3. Odnośniki

    * można użyć łopatki wieprzowej
    ** soli pekolowej używamy według zaleceń na opakowaniu

    Uwagi dodatkowe
    -użyłam szynkowaru o pojemności 1,5 kg

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń