Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 490
Dodano: 20.03.2012
Odsłon: 18850
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mleko i śmietanę podgrzewamy do temp. 43C sprawdzic ! to ważne ! Następnie dodajemy opakowanie jogurtu naturalnego, dobrze mieszamy i odstawiamy na noc, przykryte w ciepłym nieprzewiewnym miejscu (nie ruszac!).Ponieważ wczoraj nie działało u mnie centralne,garnek z mlekiem zawinęłam w koc i tak pozostawiam do rana.
Następnie wygotowaną ściereczką wyściełamy durszlak, wkładamy ostrożnie nasz jogurt i pozostawiamy na kilka godzin aby odcedzic zbędną ciecz. Gęstośc jogurtu zależy od naszych upodobań, ja lubię dośc gęsty,dlatego też odcedzam dokładnie.Wkładam jogurt do szklanego naczynia i przechowuję w lodowce. Odbieram 3-4 lyzki i pozostawiam na "zaczyn" następnej partii (w zamrażalniku) w ten sposób nie kupuję już jogurtu naturalnego.Własny wyrób jogurtu nie jest pracochłonny potrzebuje tylko czasu aby "dojrzec" a wierzcie mi smak swojskiego wyrobu jest oczywiście nie do pokonania! Ostatnio zrobiłam bez śmietany i też udał się wspaniale...
Na skróty
Komentarze do przepisu (12)

Jultyne 30 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Witam!Super smakowicie wygląda to cudo.
Jestem wielką amatorką jogurtu greckiego. Sama jeszcze nigdy nie robiłam więc z chęcią spróbuję.
Pozdrawiam
21 Kto głosował? | Odpowiedz

Gruba-dynia 26 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Witam! Jogurt wygląda wspaniale. Mam pytanie: jakiego mleka należy użyć? W sklepach dominuje mleko pasteryzowane, domyślam się, że nie o takie chodzi. Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam :-)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Afrulu 23 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Kasius przechowuję go w szczelnie zamkniętej szklanej misce i myślę,że około tygodnia :)) Moi domownicy nie pozwolą mu postac i znika po kilku dniach.Jakubie zapewniam Cię,że to nie jest żaden problem techniczny...jak zwykle musisz się podroczyc ? :))20 Kto głosował? | Odpowiedz

Kasius23 22 marca 2012Zgłoś do usunięcia
A ja mam pytanko - jak długo zachowuje on świeżość w lodówce?2 Kto głosował? | Odpowiedz

Afrulu 22 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Dziękuję Wam wszystkim za komentarze :))Biankorossa ilośc jogurtu zależy od tego jaką gęstośc chcesz osiągnąc.Ja do niektórych potraw potrzebuję gęsty jogurt i wtedy odcieka dłużej i jest go mniej.Natomiast gdy chcę zrobic taki do picia to nie odcedzam go w ogóle ale wtedy nie jest to jogurt grecki :)Ten na zdjęciu jest bardzo gęsty a wyszło mi go około 900 gram.
Renko taką właśnie konsystencję ma jogurt grecki,możesz go wyłożyc z wiadereczka na talerz i nie rozjedzie się )
20 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 22 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Ja widzę tu twaróg ,a gdzie jest jogurt?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Ciekawy pomysł, zabieram do ulubionych :)19 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 21 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Baardzo ciekawy przepis, dodaje do ulubionych.20 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Ja napiszę tylko mniam wygląda pysznie i może się skuszę na zrobienie tej pyszności i będzie to mój pierwszy raz:-)))19 Kto głosował? | Odpowiedz

biancorossa 21 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Wygląda jak domowy twaróg, chętnie wypróbuję Twój przepis. Ciekawi mnie jedna rzecz jaka jest wydajność -ile Ci wyszło jogurtu z podanej ilości, nie wiem czy to mały czy duży talerz?:)2 Kto głosował? | Odpowiedz