Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny jogurt grecki ma się nijak do tego który kupujemy w Polsce.Są to jogurty ,,typu greckiego"Kto miał możnośc popróbowania oryginalnego na pewno przyzna mi rację...A więc skąd mamy wziąśc jogurt grecki? po prostu zrobic :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Mleko i śmietanę podgrzewamy do temp. 43C sprawdzic ! to ważne ! Następnie dodajemy opakowanie jogurtu naturalnego, dobrze mieszamy i odstawiamy na noc, przykryte w ciepłym nieprzewiewnym miejscu (nie ruszac!).Ponieważ wczoraj nie działało u mnie centralne,garnek z mlekiem zawinęłam w koc i tak pozostawiam do rana.
Następnie wygotowaną ściereczką wyściełamy durszlak, wkładamy ostrożnie nasz jogurt i pozostawiamy na kilka godzin aby odcedzic zbędną ciecz. Gęstośc jogurtu zależy od naszych upodobań, ja lubię dośc gęsty,dlatego też odcedzam dokładnie.Wkładam jogurt do szklanego naczynia i przechowuję w lodowce. Odbieram 3-4 lyzki i pozostawiam na "zaczyn" następnej partii (w zamrażalniku) w ten sposób nie kupuję już jogurtu naturalnego.Własny wyrób jogurtu nie jest pracochłonny potrzebuje tylko czasu aby "dojrzec" a wierzcie mi smak swojskiego wyrobu jest oczywiście nie do pokonania! Ostatnio zrobiłam bez śmietany i też udał się wspaniale...