Do góry

Przekąski Przepis na:

Odrywane kuleczki czosnkowe

Przepis dnia 2021-12-04
Odrywane kuleczki czosnkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 298

Dodano:

Odsłon: 1647

Witajcie. Dziś mam dla Was rewelacyjne kuleczki czosnkowe z serem żółtym. Idealnie pasują na imprezy jako dodatek np. dp sałatki. Pięknie się odrywają dzięki wcześniejszemu namoczeniu w maśle czosnkowym. Polecam Wam je zrobić.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka soli i cukru
  • 1 jajko
  • 25 g drożdży
  • Masło czosnkowe: Ok. 50 g masła
  • 2duże ząbki czosnku
  • Natka pietruszki, oregano Sól
  • dodatkowo ser żółty w kawałku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Odrywane kuleczki czosnkowe

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewam( nie może być gorące).

    Do mniejszej miseczki wlewam mleko oraz wodę i kruszę drożdże. Dodaję cukier, mieszam i odstawiam na 5 minut.

    Do miski dodaję mąkę, zaczyn, sól, jajko i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut.

    Masło łączę z pokrojoną natką pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Jeśli masło jest zbyt twarde wkładam na kilka sekund do mikrofalówki.

    Z ciasta formuję kuleczki i wkładam do środka małe kwadraciki sera. Każdą kulkę moczę w masełku czosnkowym i układam w prostokątnej keksówce. Po pierwszej warstwie kulek nakładam koleją aż do skończenia ciasta.

    Piekę ok. 30 minut w temp. 220 stopni

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń