Do góry

Przekąski Przepis na:

Papryka nadziewana

Papryka nadziewana

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 264

Dodano:

Odsłon: 9065

Smaczna, czerwona papryka z czerwonym farszem.

Składniki

  • Papryka czerwona 7-8 szt.
  • FARSZ:
  • Szklanaka nieugotowanego ryżu
  • Mięso mielone 0,5kg
  • 2 papryki
  • Cebula biała 1szt.
  • Ząbek czosnku
  • PRZYPRAWY DO FARSZU:
  • papryka czerwona w proszku, vegeta, pieprz ziołowy, pieprz czarny,
  • chili, zioła prowansalskie, pół słoiczka koncentratu pomidorowego, ketchup
  • Żółty starty ser do posypania
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 2 papryki, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Dodajemy 1/4 szklanki wody oraz wszystkie przyprawy wg uznania i dusimy aż warzywa będą pół twarde. Następnie do warzyw dodajemy mięso mielone wraz z koncentratem i ketchupem, podsmażamy.

  2. W między czasie w innym garnku wstawiamy 3 szklanki wody z kostką rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda już wrze, wrzucamy szklankę surowego ryżu i gotujemy na małym ogniu aż cała woda wyparuje i odstawiamy z gazu na bok nakrywając pokrywką.

  3. Na końcu ugotowany ryż mieszamy z podsmażonymi warzywami i mięsem. Resztę papryk myjemy i odkrawamy główki tak, aby można było potem przykryć nadzianą paprykę. Faszerujemy papryki, wierzch nadzianej papryki posypujemy żółtym serem. Ułożone nadziane papryki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku na ok. 30-35min. w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń