Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet ten składa się z warzyw, głównie strączkowych. Smaczny i zdrowy.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118031
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8380
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2101
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118031
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8380
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2101
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Składniki
Soczewice przepłukać na sicie i ugotować wsypując na wrzącą wodę. Ciecierzycę odsączyć i przełożyć do miski.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w półplasterki, marchew zetrzeć na tarce o grubych okach, czosnek zmiażdżyć i posiekać.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy cebulę, posypujemy odrobiną soli i szklimy, po chwili dodajemy pieczarki oraz połowę czosnku i również solimy, kiedy już pieczarki puszcza wodę dodajemy do nich marchew i wszystko dusimy.
Garstkę ciecierzycy odkładamy do osobnego naczynia i dodajemy do niej pokruszone orzechy włoskie.
Przestudzoną soczewicę oraz warzywa z patelni przekładamy do ciecierzycy, dodajemy pozostałą część czosnku, wbijamy jaja i blendujemy na gładką masę.
Do gotowej masy dodajemy mieszankę ciecierzycy z orzechami, bułkę tartą i przyprawiamy do smaku.
Formę ( najlepiej keksówke) do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Gotową masę przekładamy do formy. Pasztet pieczemy w 185 stopniach ok. 45 – 50 minut. (sprawdzamy wykałaczką czy już gotowy) Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy.