Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet ten składa się z warzyw, głównie strączkowych. Smaczny i zdrowy.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11411
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1221
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11938
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2012
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11411
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1221
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11938
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2012
Składniki
Soczewice przepłukać na sicie i ugotować wsypując na wrzącą wodę. Ciecierzycę odsączyć i przełożyć do miski.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w półplasterki, marchew zetrzeć na tarce o grubych okach, czosnek zmiażdżyć i posiekać.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy cebulę, posypujemy odrobiną soli i szklimy, po chwili dodajemy pieczarki oraz połowę czosnku i również solimy, kiedy już pieczarki puszcza wodę dodajemy do nich marchew i wszystko dusimy.
Garstkę ciecierzycy odkładamy do osobnego naczynia i dodajemy do niej pokruszone orzechy włoskie.
Przestudzoną soczewicę oraz warzywa z patelni przekładamy do ciecierzycy, dodajemy pozostałą część czosnku, wbijamy jaja i blendujemy na gładką masę.
Do gotowej masy dodajemy mieszankę ciecierzycy z orzechami, bułkę tartą i przyprawiamy do smaku.
Formę ( najlepiej keksówke) do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Gotową masę przekładamy do formy. Pasztet pieczemy w 185 stopniach ok. 45 – 50 minut. (sprawdzamy wykałaczką czy już gotowy) Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy.