Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet ten składa się z warzyw, głównie strączkowych. Smaczny i zdrowy.
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 870
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 55
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 377
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 137
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 870
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 55
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 377
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 137
Składniki
Soczewice przepłukać na sicie i ugotować wsypując na wrzącą wodę. Ciecierzycę odsączyć i przełożyć do miski.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w półplasterki, marchew zetrzeć na tarce o grubych okach, czosnek zmiażdżyć i posiekać.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy cebulę, posypujemy odrobiną soli i szklimy, po chwili dodajemy pieczarki oraz połowę czosnku i również solimy, kiedy już pieczarki puszcza wodę dodajemy do nich marchew i wszystko dusimy.
Garstkę ciecierzycy odkładamy do osobnego naczynia i dodajemy do niej pokruszone orzechy włoskie.
Przestudzoną soczewicę oraz warzywa z patelni przekładamy do ciecierzycy, dodajemy pozostałą część czosnku, wbijamy jaja i blendujemy na gładką masę.
Do gotowej masy dodajemy mieszankę ciecierzycy z orzechami, bułkę tartą i przyprawiamy do smaku.
Formę ( najlepiej keksówke) do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Gotową masę przekładamy do formy. Pasztet pieczemy w 185 stopniach ok. 45 – 50 minut. (sprawdzamy wykałaczką czy już gotowy) Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy.