Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Przepis dnia 2019-10-01
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9655

Dodano:

Odsłon: 16826

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Składniki

  • kurczak o wadze 2 kg
  • 750 g łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2 kajzerki
  • 2 jajka
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki kaparów
  • pół szklanki rosołu
  • pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. Łopatkę, cebule, czosnek, marchewki, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Bułki zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego przyprawy, namoczone bułki razem z rosołem, jajka. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy, pod koniec dodajemy kapary i pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory, delikatnie mieszamy. Mięso przekładamy do foremek wysmarowanych olejem do 2/3 wysokości i pieczemy godzinę w 200 stopniach.
    Taka ilość mięsa zmieściła mi się do dwóch foremek o wymiarach:
    1 - dł. 21 cm, szer. 19 cm, wys. 5 cm,
    2 - dł. 21 cm, szer. 10 cm, wys. 5 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń