Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczarki nadziewane tuńczykiem i serem

Przepis dnia 2020-09-19
Pieczarki nadziewane tuńczykiem i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1315

Dodano:

Odsłon: 1232

Idealna jesienna przekąska, pełna smaków i aromatów, a do tego bardzo łatwa do przygotowania i przepyszna.

Składniki

  • 9 dużych pieczarek
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek
  • hiszpański ser Manchego
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • garść świeżej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczarki nadziewane tuńczykiem i serem

Przygotowanie

  1. Tuńczyka z obu puszek odsączyć z oliwy z oliwek na sitku.
    Kiedy będzie już gotowy - wrzucić go do dużej miski.
    Ser zetrzeć na tarce (mniej więcej w ilości 1 szklanki) i dorzucić do tuńczyka.
    Następnie posiekać drobno garść świeżej natki pietruszki i także wrzucić ją do miski.
    Całość doprawić łyżką suszonego czosnku oraz suszonej cebuli i dokładnie wymieszać, tak aby składniki stworzyły jednolitą masę.

  2. Przygotować pieczarki.
    Obrać je i usunąć nóżki.
    Jeśli ich nie obieramy należy pamiętać aby dokładnie je umyć i osuszyć.
    Dziurki w pieczarkach, które później będziemy nadziewać, można także powiększyć używając noża do masła. W ten sposób zmieści się w nich więcej farszu.

  3. Piekarnik nagrzać do 250 stopni Celsjusza.
    Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej pieczarki.
    Każdą pieczarkę polać odrobiną oliwy z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem.

  4. Pieczarki nadziać wcześniej przygotowaną masą z łososia i sera.
    Im więcej nadzienia, tym lepiej i smaczniej.
    Każdą pieczarkę posypać słodką papryką w proszku.

  5. Następnie włożyć do piekarnika i zapiekać ok. 12-15 minut, lub dłużej - stopień podsmażenia dania zależy od naszych osobistych preferencji.

    Kiedy pieczarki będą już gotowe i pięknie podpieczone, przełożyć je na talerz i posypać drobno posiekaną natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 września SUPER, pieczarki z takimi dodatkami miodzio :))
Zasłużony Przepis Dnia, powiedziałbym, że nawet Miesiąca :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń