Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przysmak gości to bardzo ciekawie wyglądająca i pyszna przekąska z mięsa mielonego, w którym skrywa się ciągnąca mozzarella. Całość jest gęsto opleciona ciastem francuskim, dzięki czemu danie jest przyjemnie chrupiące na zewnątrz. Taka przystawka od razu zniknie z talerzy, dlatego najlepiej zawczasu zrób podwójną porcję.
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 31
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 31
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19646
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 215
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 31
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 31
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19646
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 215
Składniki
W misce wymieszaj mięso mielone, bułkę tartą, cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mozzarellę pokrój w 18 kostek o boku ok. 5 mm. Z masy uformuj 18 kulek mięsnych. Lekko je spłaszcz, a w środek wkładaj po kawałku sera. Dobrze złącz mięso, by ser nie wypłynął w trakcie pieczenia.
Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na cienkie paseczki o długości ok. 5-6 cm. Na blacie roboczym ułóż je w dość gęsty pióropusz o wspólnym środku w centrum. Na środek każdego takiego kwiatu kładź po jednym klopsiku. Owiń paseczkami mięso i dobrze zlep je na górze.
Przenieś klopsiki na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Jajko rozbełtaj i posmaruj nim wierzch paseczków z ciasta francuskiego.
Wstaw przekąskę do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza. Piecz ją przez ok. 15-20 minut, do zrumienienia ciasta i utraty surowizny mięsa. Przysmak gości zdejmuj łopatką i odkładaj na talerz. Podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego dipu lub sosu.