Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rożki z pieczarkowym nadzieniem z ciasta półfrancuskiego, smakują na ciepło jako dodatek np. do barszczu ale są także idealne jako zimna zakąska.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3988
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415619
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2636
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3988
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415619
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2636
Składniki
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, łyżeczką cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zagnieść ciasto wolniejsze niż na pierogi. Posypać mąką, przykryć szmatką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt 20 x 30 cm., obłożyć cienkimi plastrami schłodzonego masła, zwinąć w rulon i rozwałkować. Czynność zwijania i wałkowania powtarzać czterokrotnie. Wstawić ciasto do lodówki.
Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki ,podzielić na dwie części, cieniutko rozwałkować i kroić radełkiem kwadraty.
Pieczarki umyć, oczyścić i zemleć, polać sokiem z cytryny. Następnie przełożyć do rondla z nagrzanym masłem i olejem, smażyć tak długo aż odparuje z nich sok. Wtedy dodać drobno posiekane cebule i smażyć jeszcze przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i spróbować czy cebula nie jest surowa. Zdjąć z ognia i wymieszać z drobno posiekanymi jajkami. Można przyprawić jeszcze ząbkiem czosnku.
Tak przygotowanym farszem, nadziewamy każdy kwadrat i zlepiamy w trójkąty. Każdy smarujemy rozbitym białkiem. Piec w temp.200 * aż się zrumienią. Życzę smacznego