Do góry

Przekąski Przepis na:

"Rożki z pieczarkami"

Rożki z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 64

Dodano:

Odsłon: 1674

Rożki z pieczarkowym nadzieniem z ciasta półfrancuskiego, smakują na ciepło jako dodatek np. do barszczu ale są także idealne jako zimna zakąska.

Składniki

  • 40 dkg. mąki
  • 4 dkg. drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • łyżeczka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 15 dkg. masła do rozwałkowania
  • FARSZ:
  • 50 dkg. pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 lyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz, łyżka soku z cytryny
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
"Rożki z pieczarkami"

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, łyżeczką cukru i mąki.
    Odstawić do wyrośnięcia.
    Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, żółtka, śmietanę i drożdże.
    Zagnieść ciasto wolniejsze niż na pierogi.
    Posypać mąką, przykryć szmatką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

  2. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt
    20 x 30 cm., obłożyć cienkimi plastrami schłodzonego masła, zwinąć w rulon i rozwałkować.
    Czynność zwijania i wałkowania powtarzać czterokrotnie.
    Wstawić ciasto do lodówki.

  3. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki ,podzielić na dwie części, cieniutko rozwałkować i kroić radełkiem kwadraty.

  4. Pieczarki umyć, oczyścić i zemleć, polać sokiem z cytryny. Następnie przełożyć do rondla z nagrzanym masłem i olejem, smażyć tak długo aż odparuje z nich sok. Wtedy dodać drobno posiekane cebule i smażyć jeszcze przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i spróbować czy cebula nie jest surowa. Zdjąć z ognia i wymieszać z drobno posiekanymi jajkami. Można przyprawić jeszcze ząbkiem czosnku.

  5. Tak przygotowanym farszem, nadziewamy każdy kwadrat i zlepiamy w trójkąty. Każdy smarujemy rozbitym białkiem. Piec w temp.200 * aż się zrumienią.
    Życzę smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń