Do góry

Przekąski Przepis na:

Świeże małże św. Jakuba, krem z parmezanu i szparagami

Świeże małże św. Jakuba, krem z parmezanu i szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 1598

:)

Składniki

  • 12 szt świeżych małż
  • 2 posiekane cebule
  • 250 ml białego wina
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 200ml śmietany
  • 100g startego parmezanu
  • 12 sztuk szparagów
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Świeże małże otwieramy, czyścimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę z białym winem i redukujemy. Dodajemy wywar z kury, śmietanę i starty parmezan. Gotujemy 10 minut, później blendujemy i przecieramy przez sito. Krążki ze startego parmezanu pieczemy przez 5 minut w temperaturze 150°. Małże smażymy około 1-2 minuty z każdej strony. Na talerzu układamy ugotowane szparagi, na sosie usmażone małże które dekorujemy krążkiem z parmezanu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 13 października 2014 Czy to danie na obiad w domu czy restauracji?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń